Telen van graan

In Nederland worden zoals je misschien wel weet verschillende soorten graan geteeld die worden gevormd tot eetbare producten in de winkel. Je zult onder andere bekend zijn met granen als tarwe, gerst en haver. als akkerbouwer moet je echter precies weten wanneer deze granen ingezaaid moeten worden en wanneer het tijd is om deze te oogsten. Hoe het telen van graan in zijn werk gaat leggen wij uit!

In herfst zaaien

De meeste granen worden in de herfst gezaaid. Voor de winter kiemt het gewas en ontstaan er al kleine plantjes waarbij de groei in de winter stagneert. In het voorjaar begint de stengels te groeien en kun je al snel zien dat de planten ineens omhoog schieten. In juni/juli wordt de korrels in de aar gevuld. Te bladeren sterven hierin langzaam af en wanneer het vochtgehalte zo laag is dan wordt het graan langzaam geel. Met een maaidorser wordt het graan geoogst. 

Tarwe

Je zult het meest bekend zijn met tarwe. Dit is onder andere terug te vinden in het brood dat je vandaag gegeten hebt. Dit is dan ook het meest geteelde graan in Nederland. Dit wordt geteeld op kleigrond, waarbij er onderscheid gemaakt kan worden tussen wintertarwe en zomertarwe. 

Verwerking

De verwerking van granen hebben we je hierboven al even kort duidelijk gemaakt. Zo worden granen onder andere gebruikt voor brood of koekjes. Wanneer de graan geteeld kan worden moet dit natuurlijk eerst door een hamermolen klein gemaakt worden. Een hamermolen is onder andere te vinden bij Mandoka!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *