Kruiden kopen of zelf kweken?

Zero waste food shopping concept. Cereals, pasta, legumes, dried mushrooms, spices. Sustainable lifestyle, stone concrete background, copy space, close up

Kruiden kopen is populair. Ze zelf kweken is tijdrovend. Heb je geen groene vingers, geen zin of te weinig tijd? Koop ze dan in tuincentra of online. Online kies je je favoriete plantjes rustig van thuis uit. Ze worden vaak daags na je bestelling en in de beste omstandigheden thuis geleverd. Maak je geen zorgen over hun gezondheid. Ze zijn even plukvers en gezond als plantjes uit een tuincentrum. Eens geleverd plant je ze wel zo snel mogelijk in volle grond. Beschik je niet over een tuin? Geen probleem, kruidenplantjes voelen zich net zo goed thuis in een ruime pot op een zonnige plaats op de vensterbank, op je terras of je balkon.

Kruiden kopen in de supermarkt

Spijtig om te zeggen, maar kruiden kopen in de supermarkt is geen goed idee. Slechts enkele uren na aankoop hebben ze al heel wat van hun frisheid verloren. Ook wanneer ze onmiddellijk bij hun thuiskomst voldoende water kregen en op een lichte en zonnige plaats werden gezet (geen volle zon). Meestal hangen hun buitenste takjes slap en kleuren de blaadjes bruin. Kruidenplantjes uit de supermarkten blijven tussen de vijf en zeven dagen in leven. Ze worden gekweekt in een warme omgeving met veel mest, licht en met alles wat nodig is om snel te groeien. Door die snelle groei zijn ze erg kwetsbaar en staan ze zonder steun niet lang rechtop. Alle beschikbare energie is bestemd voor de blaadjes en weinig of niets voor de wortels.

Kruiden uit tuincentra en webshops

Geneeskrachtige kruiden kopen kun je beter in tuincentra en zeker online. Daar worden ze op een andere manier gekweekt dan die voor de supermarkt. Hun wortels krijgen meer tijd en ruimte om te groeien en hebben daardoor een grotere overlevingskans. Zowel hun stengels als hun blaadjes zijn steviger.

Voordelen van kruiden online kopen

Online gekochte kruidenplantjes zijn veel verser dan degene die uit de supermarkt. Ze worden meestal daags na je bestelling kraakvers thuis afgeleverd terwijl die uit de supermarkt al een lange weg hebben afgelegd. Online kruiden kopen verzekert je van de grootste keuze en zo krijg je alle onmisbare informatie over je favoriete kruiden. Die vind je zeker niet in de supermarkt. Met het online kopen van je kruidenplantjes bespaar je geld, want op die manier worden heel wat tussenpersonen uitgeschakeld.

Kruiden hebben de juiste verzorging nodig

Zowel plantjes uit de supermarkt als uit tuincentra of degene die je online koopt hebben de juiste verzorging nodig. Zet ze daarom op een lichte en zonnige plaats maar niet in de volle zon en geef ze regelmatig water. Zachte kruiden kun je het beste regelmatig toppen door de bovenste blaadjes te oogsten. Verwijder de blaadjes voorzichtig met een schaar en niet met je hand. Bij de harde kruiden knip je best het takje af tot zo’n twee centimeter boven de grond. Zo krijgt het de grootste kans om terug te groeien. Geef de plantjes regelmatig maar niet teveel water. Ze staan niet graag met hun wortels in het water. Dan verdrinken ze namelijk, en moet je opnieuw kruiden kopen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *