Effectief in de logistiek

De logistieke wereld groeit snel. Als we naar de lange termijn kijken is het sowieso ongelofelijk wat er in de afgelopen honderd jaar allemaal is gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat honderd jaar geleden er nog amper vliegtuigen waren om goederen te vervoeren. In de eeuw van de globalisatie gaan nog nooit zo snel goederen de wereld over, per boot, vliegtuig en vrachtwagen. Om het vervoer van deze goederen allemaal in goede banen te leiden zijn er vele verschillende logistieke bedrijven hard aan het werk. Ook bij deze bedrijven zijn er nog altijd ontwikkelingen om de effectiviteit van deze bedrijven te verbeteren. In dit artikel bespreken we een aantal ontwikkelingen in de logistiek.

Software voor magazijnmanagement

Managementsoftware wordt natuurlijk al jaren ingezet om bij te houden wat waar ligt opgeslagen in welke magazijnen. Maar momenteel zijn er ook steeds meer ontwikkelingen in magazijnmanagement omtrent het magazijn zelf. De magazijnverlichting via led high bay lampen wordt vaak aangesloten op software om zo meteen problemen op te lossen. Ook worden erin steeds meer magazijnen gebruik gemaakt van robots. Deze robots kunnen door het magazijn rijden en goederen verplaatsen.

Verder zijn er ook ontwikkelingen bij de vrachtwagens en bestelbussen die voor logistieke bedrijven de weg op gaan. Steeds meer mensen maken gebruik van fleet management. Met fleet management kun je veel gemakkelijker vanuit het hoofdkantoor de verschillende voertuigen die op de weg zijn managen en in de gaten houden. Als bestuurders bijvoorbeeld onveilig rijden kun je ze hierop aanspreken. Of als ze met pech op de weg staan kun je meteen reageren met een oplossing en de vertraging aan de klant doorgeven.

Toekomst van zelfrijdende vrachtwagens

Er wordt al jarenlang gesproken over zelfrijdende auto’s. Veel bedrijven zijn hard aan het werk om ze te ontwikkelen. Ook in de logistiek zou dit een gigantische aardverschuiving teweegbrengen wanneer vrachtwagens zelf kunnen rijden. Veel vrachtwagenchauffeurs maken zich zorgen over hun toekomstige baanzekerheid. Nu blijkt dat de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s ingewikkelder is dan gedacht. Het zal ngo vele jaren duren voordat volledig zelfrijdende vrachtwagens hun intrede zullen doen. Voorlopig zullen vrachtwagens die deels ‘self driving’ zijn alleen maar een effectieve toevoeging zijn voor het werk van vrachtwagenchauffeurs.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*