Corona – een verhaal over koffie

Door de coronacrisis is het thuiswerken enorm toegenomen. En dat is best even wennen. Want veel dingen op kantoor waren vanzelfsprekend aanwezig, en moet je nu ineens zelf verzorgen. Een goed bureau, ergonomische bureaustoel, maar ook: goede koffie!

Kwaliteit koffie op werk

Op vele kantoren is koffie dé start van de dag. En de kwaliteit van koffie op de zaak neemt afgelopen jaren alleen maar toe. Versgemalen bonen, een romige latte macchiato, al dan niet met havermelk. Soms zijn er zelfs barista’s in dienst om te voorzien van het stimulerende goedje dat zelfs de saaiste meetings behapbaar maakt.

Thuis kennen we deze luxe niet. Evenals toiletrollen, gingen we aan het begin van de corona crisis massaal koffie kopen. Maar hoe evenaar je nou die gewelde koffie van je werk? Onze tip: ga niet voor cupjes, maar filterkoffie! Want filterkoffie is weer helemaal hip!

Complexe smaken van filterkoffie

 Filterkoffie is al een tijdje terug van weggeweest. Koffiefreaks kiezen in koffiezaakjes steeds vaker voor spannende blends. Deze zijn in smaak vaak complexer dan we de koffie thuis gewend zijn, door de manier waarop de koffie wordt opgegoten. Ook in de supermarkt is het aanbod van verschillende soorten filterkoffie duizelingwekkend. Maar wat is nou het verschil tussen superiore, intens, zilver, goud, of het klassieke rood van de bekende Douwe Egberts? Wat betekent dark roast of blond? En waarom lopen de prijzen zo enorm uiteen? 

Rood, goud, zilver?

De verschillen op een rijtje. Een rode koffie is vaak de goedkoopste. Dat komt omdat de koffie naast arabicabonen ook robustabonen bevat, ongeveer een derde. Deze bonen zijn van mindere kwaliteit dan arabica bonen. Ze zijn sterker van smaak en bitterder, en dat maakt dat ze alleen lekker zijn in een mix (‘blend’) met andere bonen. Zilvermerk bonen bevat 20 procent robusta bonen, goudmerk is volledig arabica bonen.

Branden van de boon

Dan heb je nog de manier van het branden van de boon. Een dark roast is langer gebrand dan een normale branding. Hoe donkerder de boon is van kleur, hoe bitterder de smaak van de boon. Vaak denken mensen ook dat donker en sterk synoniem zijn, maar dat klopt niet. De sterkte van de koffie is immers afhankelijk van de duur van het contact met de boon en het water. Als je een hogere dosering koffie gebruikt, of water langzamer door het filter laat lopen dan trekt het bitter meer uit de gemalen koffie. Het kan gebeuren dat je hierdoor zoete en zure smaken uit de koffie verdringt. Dat noemt men overextractie.

Onze tip? Stap eens af van wat je gewend bent. Er zal een hele nieuwe wereld aan koffiesmaken voor je openen! Probeer eens wat uitgesprokenere smaken uit, door verschillende landen koffies te proberen. Wedden dat je het verschil tussen een Ethiopische of Javaanse koffie zal proeven?