Dry january

Een nieuw jaar betekent voor velen ook goede, nieuwe voornemens. En bij goede voornemens kan je bijvoorbeeld denken aan het beginnen met sporten, proberen af te vallen of het gebruik van alcohol te verminderen. Dry january is daar een voorbeeld van. Dry january betekent dat je een maand geen alcohol mag drinken. Niemand verplicht je dit natuurlijk maar het is wel een veelvoorkomend doel voor de maand januari. Even detoxen. Dry january gaat daarom ook vaak goed samen met afvallen en meer bewegen.

Het ontstaan

Dry january is daarentegen niet ontstaan in Nederland. De Britse Emily Robinson wilde in 2011 een marathon gaan lopen, ze hield echter niet van heel veel trainen dus ging ze op zoek naar een andere manier. Een maand geen alcohol drinken zorgde er voor haar voor dat ze beter ging slapen, meer energie had en het zorgde ook nog is voor minder buikvet. In 2013 lieten 4350 Britten hun drankje staan in januari, in 2015 waren dat er al 50.000 en vorig jaar begonnen zelfs 5 miljoen Britten aan een alcoholvrije maand. Nu is de trend ook overgewaaid naar de rest van Europa en wordt het veel gepromoot.

De voor- en nadelen van dry january

Veel mensen zien alcohol drinken als iets om naar uit te kijken aan het eind van de week. Een drukke werkweek achter de rug en even ont stressen met een heerlijk biertje of wijntje samen met wat vrienden. Alcohol kan in eerste instantie zorgen voor minder stress maar op langere termijn is dit helaas niet het geval. De volgende ochtend als je weer wakker wordt zal je stressniveau waarschijnlijk nog hoger zitten dan voorheen. De voornamelijkste reden dat mensen even afzien van de alcohol is om het lichaam (en vooral de lever) even rust te geven. Door geen alcohol te drinken hoeft je lichaam het ook niet af te breken en dit scheelt een hoop energie die je dan weer kan gebruiken voor andere dingen. Dan komen we ook gelijk aan bij het tweede voordeel. Je zal al snel merken dat je beter zal slapen. Door geen alcohol te gebruiken kan je er gelijk voor zorgen dat je in een diepere slaap komt en ook minder onrustig zal slapen. Zoals hierboven als vernoemd helpt dry january ook gelijk bij het andere goede voornemen, afvallen. Zo doet alcohol veel met je vetopslag en vetverbranding. Naast al deze voordelen kan je wel last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Denk aan een slecht humeur, een onrustig gevoel en slapeloosheid. Maar probeer alsnog even een maandje die wijndoos of bierkrat te laten staan en probeer eens een alcoholvrij biertje!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*