De beste koffie is afkomstig van verse gebrande koffiebonen

koffiebonen

Koffie is zonder twijfel de meest gedronken drank ter wereld. De meesten onder ons beginnen niet aan hun dagelijkse activiteiten zonder hun bakje troost. We hebben dit te danken aan een Ethiopische geitenhoeder. Koffiebonen werden per toeval ontdekt door een Ethiopische geitenherder. Dat gebeurde al in de negende eeuw. Vandaag is het de favoriete drank van velen, zelfs tot in de kleinste uithoeken van de wereld. Het zetten van koffie werd voor velen zelfs een echte traditie en gebeurt met de meest geavanceerde koffiemachines met vele mogelijkheden en opties. De smaak en het aroma hangt echter vooral af van de kwaliteit van de gebruikte bonen. Echte koffiekenners vergelijken het kiezen van de beste bonen met het kiezen van kwaliteitswijn. Om maximaal van kwaliteitskoffie te kunnen genieten moet je bij je keuze van de juiste koffiebonen met enkele belangrijke factoren rekening houden.

Arabica koffiebonen zijn zoeter en zuurrijker

Bij je keuze van de beste koffiebonen maak je het onderscheidt tussen twee soorten koffie, namelijk Arabica en Robusta bonen. Hoe hoger de koffie wordt geteeld, hoe zoeter en zuurrijker de koffie. Arabica bonen worden op grotere hoogte verbouwd en staan bekend om zijn soepele en ietwat zure smaak. Je herkent arabica bonen aan hun donkergroene kleur. Ze zijn ook groter dan Robusta koffiebonen.

Robusta koffie is sterker en bitterder 

Robusta bonen worden op lagere hoogte geteeld. De koffie van deze bonen is dan ook sterker en bitterder. Deze bonen zijn lichtgroen met een bruin tintje. Deze Robusta bonen zijn makkelijker te telen, maar Arabica bonen zorgen voor een fijnere koffie, met een milde, meer aromatische en minder bittere smaak. Arabica lijkt rijker en meer luxueus te zijn, terwijl Robusta meer economisch is en een sterkere smaak biedt. De verschillen kennen tussen de twee soorten koffiebonen maakt kiezen makkelijker.

Herkomst koffiebonen bepaalt de smaak van je koffie

Precies zoals dat bij wijn het geval is, heeft ook de herkomst van de koffiebonen een belangrijke invloed op zowel de smaak als het aroma van de koffie. Ook de aarde, hoogte en manier van verbouwen beïnvloeden in sterke mate deze twee factoren. Andere factoren die de smaak sterk beïnvloeden zijn het al of niet in de schaduw laten groeien, het gebruik van organische bonen of niet en de manier waarop de bonen verwerkt worden.

De beste bonen uit Latijns-Amerika  

Wereldwijd zijn er drie regio’s waar de beste koffiebonen worden verbouwd. Eén van die drie regio’s is Latijns-Amerika. Daartoe behoren Centraal en Zuid-Amerika, de Cariben, Colombia, Costa Rica, Panama en Mexico. Ze leveren zachte koffie met een goed gebalanceerde zure smaak en fruitige ondertonen. Hun bitterheid wordt verlaagd door de koffiebonen mild tot medium te branden. Van deze regio maakt ook de beroemde Braziliaanse koffie deel van uit. Het betreft dan meestal Robusta bonen. Deze soort geeft vaak een sterk gevoel in de mond, vaak met chocolade ondertonen.

De beste koffiebonen uit Afrika

Koplopers zijn hier vooral Ethiopië en Kenia, het Midden-Oosten en de Arabische regio’s. Koffie uit dit gebied heeft een medium ‘body’ met een stroopachtige zuurheid, meestal sterke accenten van aardbeien en blauwe bessen. Sommige koffie fans vinden de koffie van deze bonen zelfs tropisch, met een hoppig karakter en vaak een zuurheid die doet denken aan die van tomaten.

De beste koffie uit Indonesië en de Pacifisch eilanden

Tot deze regio horen Azië, Indonesië en de omringende Pacifische eilanden. Koffie afkomstig uit dit gebied valt op door zijn donkere rijke of gebrande smaak met een nasmaak die doet denken aan ongezoete cacao. Deze koffie is ook minder zuur en heeft een meer volle smaak.

Koop koffie zo vers mogelijk 

Echte koffiedrinkers kopen hun koffiebonen zo vers mogelijk. Controleer dus altijd de datum waarop je bonen gebrand werden voor je ze koopt. Zo ken je de periode waarin je de koffie moet gebruiken, maal je bonen net voor je koffie zet. Geef ook altijd de voorkeur aan hele bonen. Koffie verliest namelijk zijn aroma 30 minuten na het malen.

Verschil in het branden van koffiebonen

Branden wijzigt de van nature groene koffiebonen in koffie. Wanneer je de diverse manieren van koffie branden kent voorspel je makkelijker de smaak van je bonen. Niet alleen de oorsprong van de soort bonen, maar even goed manier van branden bepaalt in grote mate het aroma, de zuurheid, de smaak en cafeïne-inhoud van je gekozen bonen.

Licht en donker gebrande koffiebonen 

Er zijn duidelijke verschillen merkbaar tussen licht en donker gebrande koffiebonen:

  • Licht gebrande bonen: zorgt voor koffie met een mildere smaak, een lage volheid en zuurheid. De smaak van licht gebrande koffie is vergelijkbaar met die van graan, maar bevat wel de hoogste concentratie cafeïne.
  • Medium gebrande bonen: hebben een medium bruine kleur en een sterkere smaak.
  • Medium-donker gebrande bonen: zijn rijker van smaak en donkerder van kleur met een bitterzoete nasmaak. Hier merk je sporen van oliën die de bonen hun glanzend effect geven.
  • Donker gebrande bonen: deze glanzend zwarte bonen zorgen voor wat bitterheid, missen zuurheid en worden vooral gebruikt bij espresso’s. Ze hebben de kleinste concentratie cafeïne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *